dr. h.c. Harold E. Robles
8 oktober 1948 – 31 juli 2020

Harold Robles is overleden op 31 juli 2020. Hij was 71 jaar oud. Hij laat een grote leegte achter, maar zijn levenswerk – de Health Promoters – zal worden voortgezet met de steun van het bestuur van de stichting Vrienden van HP The Netherlands (Health Promotion South Africa).

In Zuid-Afrikaanse townships sterven jaarlijks duizenden mensen onnodig aan omstandigheden die worden veroorzaakt door onvoldoende hygiëne en slechte kennis van gezondheid. De Health Promoters geven voorlichting over basiszaken als tandenpoetsen, handen wassen, sanitaire hygiëne en goede voeding. Op deze manier doet de lokale bevolking veel praktische kennis op, en deze kennis leidt tot een drastische vermindering van de sterfte onder kinderen, jongeren en volwassenen.

Harold Robles was medeoprichter en drijvende kracht van de Health Promoters. Hij was een gedreven man, een verbinder bij uitstek, overtuigend en charismatisch. Gepassioneerd vertelde hij over het goede werk dat in de Zuid-Afrikaanse townships is gedaan.

Met een team van zeer gepassioneerde senior gezondheidspromotors, onder leiding van George Arrey (CEO), heeft Harold met succes gezondheidsinformatiecentra opgezet in de townships waarin zijn organisatie is gevestigd en deze omgevormd tot een one-stop-shop voor basisgezondheidseducatie, wat hij geloofde is een mensenrecht. Hij was echt een man van doorzettingsvermogen.

Talloze bekende Nederlanders sloten zich belangeloos aan bij Harold’s Health Promoters. In 2019 was er een succesvol golfevenement, Golf4Health, in Brielle, en een fantastische gala-avond in Wassenaar, beide in Nederland. Meer dan twintig bekende Nederlanders droegen belangeloos bij aan deze evenementen, zoals acteur Koert-Jan de Bruijn, atleten Nelli Cooman en Olga Commandeur, voetbalster Willem van Hanegem, zangeres Nurlaila Karim, zangeres/actrice Mariska van Kolck, couturier Ronald Kolk, tennisster Tom Okker, zanger Lou Prince, fotograaf Patricia Steur en voormalig politiewoordvoerder Klaas Wilting.

Voor zijn goede humanitaire werk ontving Harold twee eredoctoraten van Amerikaanse universiteiten: Doctor in Humane Letters van het Albertus Magnus College in New Haven, Connecticut, en Doctor of Public Health aan het American International College in Springfield, Massachussetts. Ook ontving hij in 2009 een hoge koninklijke onderscheiding, Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Een paar jaar geleden werd bij Harold prostaatkanker vastgesteld. Op zijn kenmerkende manier ging hij de strijd aan: positief en energiek. Bij het Erasmus Medisch Centrum was hij in goede handen. Alles werd uit de kast gehaald om Harold te genezen.
Al waren er af en toe positieve ontwikkelingen. Hij stierf op vrijdag 31 juli 2020.

 

Dr. h.c. Harold E. Robles en dr. Jelle Braaksma

De laatste interviews met
Harold Robles