Blog

Vrienden van de Health Promoters Nederland / nieuws  / Strategisch plan voor de toekomst

Strategisch plan voor de toekomst

In oktober kwamen het managementteam en het bestuur in Zuid-Afrika bijeen om de toekomst te bespreken. De bestuursdelegatie uit Nederland was ook aanwezig, samen met de heer Leslie Fillis, onze adviseur voor fondsenwerving in Zuid-Afrika, en mevrouw Felicity Jones uit het Verenigd Koninkrijk die online aanwezig was. Met dit team van toegewijde mannen en vrouwen zien wij een mooie toekomst voor de organisatie. De Covid-19 pandemie heeft ons paradoxaal genoeg op de kaart gezet wat betreft eerstelijns gezondheidszorg in de lokale gemeenschappen. Het bewijs is de toestroom van mensen van alle leeftijden naar onze centra om gezondheidsvoorlichting te krijgen. Door de toename van het aantal bezoekers hebben we soms een wachtlijst van meer dan 4.000 mensen. Dit heeft een enorme invloed gehad op de populariteit van ons project in de dorpen. Met deze nieuwe plannen zien we een toekomst waarin de levensvatbaarheid van de organisatie Health Promoters een feit wordt.

Hieronder staan de aandachtsgebieden van de gezondheidsbevorderaars voor 2023:

1) Accreditatiecertificaat
Wij werken momenteel aan accreditatie door de South Africa Qualification Authority ( SAQA). De taak in dit proces is omslachtig, maar tegelijkertijd de moeite waard. Zodra wij dit certificaat hebben, zullen wij door de overheid worden beschouwd als een entiteit die zich bezighoudt met beroepsopleiding. Dit zal meer deuren voor ons openen en een opening bieden voor strategische samenwerking, vooral met medische klinieken en andere instellingen voor gezondheidszorg.

2) Uitbreiding van het aantal medewerkers
Er zullen 4 nieuwe medewerkers worden aangenomen om de dagelijkse administratieve taken uit handen te nemen van onze Senior Health Promoters. Hierdoor zullen zij meer workshops kunnen geven dan nu het geval is, waardoor het aantal cursisten aanzienlijk zal toenemen. Onze wachtlijstproblematiek zal door deze strategie zeker worden beteugeld. Bovendien zullen twee extra Senior Health Promoters worden aangenomen uit de pool van deelnemers die onze cursus hebben afgerond, om de huidige vacatures op te vullen.

3) Alle certificaten worden genummerd
Vanaf 2023 krijgen alle certificaten een persoonlijk nummer. Elk land krijgt een code zoals “SA” (voor Zuid-Afrika) of “LE” (voor Lesotho). De webstie-pagina zal deze nummers met namen publiceren. Er zal ook een speciale pagina worden gecreëerd om de certificaatnummers op naam te vermelden. Er zijn plannen om een database te creëren die werkgevers kunnen raadplegen om de echtheid te controleren van de certificaten die bij sollicitaties worden voorgelegd.

4) Een kleine bijdrage van onze klanten
We denken al jaren na over manieren om onze klanten een soort bijdrage te laten leveren aan de cursus met het oog op een toegevoegde waarde, en we hebben eindelijk een manier gevonden om dat te doen. Het is interessant omdat het idee eigenlijk van de cliënten zelf kwam, die de behoefte voelden om bij te dragen. Vooral omdat onze certificaten hen nu een baan kunnen opleveren.Door het opschalen en deze kleine bijdragen die in termijnen mag worden betaald kunnen we ons in de basiskosten voorzien.

5) Hetzelfde proces voor elk land
Wij zijn van plan dezelfde processen als hierboven genoemd toe te passen op alle Health Promoters-projecten in andere delen van de wereld. In Lesotho bijvoorbeeld, waar wij een dochterorganisatie hebben, is het groene licht gegeven om dezelfde initiatieven uit te voeren. Zij zullen bijvoorbeeld ook de certificaten moeten nummeren. Certificaten in dat land zonder een erkend nummer dat op de website kan worden gecontroleerd, worden als ongeldig beschouwd. Zo weten we precies hoeveel certificaten er wereldwijd worden uitgegeven.